Rețetă contra șantajului sentimental

Șantajul sentimental reprezintă, fără doar și poate, cea mai puternică formă de manipulare din toate timpurile. Oamenii aleg să pedepsească alți oameni pentru că aceștia din urmă nu acționează după cum vor ei. Șantajul sentimental este o luptă de putere, de multe ori mascată drept neînțelegere, dar este important de reținut faptul că diferența dintre ele o reprezintă scopul ascuns al șantajistului.

De când lumea și pământul manipularea a fost cea mai bună tehnică a oamenilor de a obține ceea ce și-au dorit. Indiferent de scopul final, oamenii nu s-au dat niciodată în lături de la șantaj pentru ca dorințele să le fie îndeplinite și pentru a avea câștig de cauza.

Din păcate, există în viața fiecăruia dintre noi oameni pentru care am fost capabili să renunțăm la ceea ce ne dorim pentru a le face pe plac. De multe ori, poate am uitat ceea ce ne face pe noi fericiți și compleți, tocmai pentru a păstra relații, locuri de muncă, prietenii. Ne-am simțit derutați, vulnerabili și ne-am îngropat singuri sub povara grea a autoreproșului și a sentimentului de vină.

Atunci când identifici în persoana de lângă tine un șantajist emoțional, trebuie să fii conștient de faptul că îți cunoaște vulnerabilitățile și în momentul în care va ajunge la concluzia că nu își poate impune propia voința va fi capabil de orice pentru ca finalul jocului creat să fie în avantajul lui.

De ce ajung oamenii să-i șantajeze emoțional pe cei apropiați? Ei bine, tocmai de teama de a-i pierde, de teama de schimbare , de teama de respingere și poate cea mai importantă, de teamă că ar putea sa piardă puterea asupra lor. Șantajul devine garanția lor, garanția că încă dețin controlul. De cele mai multe ori, în spatele unui șantajist se ascunde multă anxietate reprimată și șantajul în sine îi devine scut împotriva sentimentelor de teamă și suferință.

Cum faci față unui șantaj emoțional? Rețeta de bază conține în primul și în primul rând adăugarea rațiunii la tot ceea ce simțiți pentru a nu vă lăsa conduși doar de sentimentele voastre.Prezența sentimentelor de frică, vinovăție și obligație poate fi anihilată doar dacă gândim și simțim în același timp.

Următorul ingredient are la bazătimp și distanțare emoțională. Cel mai bun lucru pe care îl poate face o persoană pe cale de a fi șantajată emoțional, este să nu facă nimic. E important să îți lași timp de gândire și să nu răspunzi exact în momentul în care ți se cere asta. Nu uita de primul ingredient și anume rațiunea. Oferă-ți timp pentru ca rațiunea să intre în scenă și să înlăture toată presiunea pe care o simți în acel moment.

Se adaugă apoi o cantitate considerabilă din propriile dorințe. Trebuie luat în calcul faptul că cea mai importantă persoană din viața mea sunt eu, iar oamenii care îmi vor binele mă vor iubi la fel de mult indiferent dacă dorințele mele coincid cu dorințele lor. Dacă eu sunt o persoană fericită cu deciziile mele, la fel vor fi și ele. Așa că ori de câte ori simți că păsești pe terenul întunecat al unui șantaj sentimental, ia-ți o clipa să te întrebi „ Dacă totul ar fi la latitudinea mea, indiferent de dorințaaltcuiva, ce aș face?”