Dacă te gândești la diferențele dintre un bărbat și o femeie, le observi sigur pe cele fizice, le bănuiești sigur pe cele ce țin de obiceiuri, dar printr-o singură privire nu ai putea să îți dai seama câte diferențe ascund creierele lor.

Încă de la primele lecții de biologie, anatomie și așa mai departe, am fost învățați ca există un singur tip de creier, având exact aceeași componență la toata lumea. Totul părea simplu atunci și asta nu ne oferea bătăi de cap.

Înaintând în vărstă, observăm totuși că apar din ce în ce mai multe gânduri, obiceiuri, acțiuni care îi fac pe bărbați atât de diferiți de femei. V-ați gândit vreodată la faptul că ale noastre creiere,din punct de vedere anatomic sunt diferite și din acest motiv noi acționăm atât de contrar de cele mai multe ori?

Nu ne atrage atenția doar faptul că acționăm contrar, ci și faptul că suntem buni la activități complet diferite, avem reacții total opuse și ne dau bătăi de cap cu totul și cu totul alte probleme.

Din viața de zi cu zi, nu ar trebui să vă mire faptul că femeile s-au dovedit, în urma cercetărilor, a fi mult mai bune în toate acțiunile ce țin de atenție, vocabular, memorie și tot ce ține de socializare. Pe aceleași studii, bărbații au dovedit abilități superioare la tot ce ține de orientarea spațială și viteza de reacție.

Este demonstrat din punct de vedere științific faptul că structura creierului unei femei diferă de structura creierului unui bărbat după cum urmează:

  • Cortexul cingular anterior este cel ce ia în mare parte deciziile și analizează toate opțiunile în momentul în care trebuie să luam o hotărâre. De asemenea, este și centrul îngrijorării. Partea interesantă este că el, ca și dimensiune, este mai mic la bărbați. Așadar să nu vă mire faptul că, pentru o problemă, o femeie poate avea 5 opțiuni de rezolvare și luarea unei decizii poate dura ceva timp, în vreme ce un bărbat are cam 2 opțiuni și hotărarea lui poate fi mult mai rapidă. În același timp, o femeie petrece mult mai mult timp îngrijorându-se pentru orice tip deproblemă, pe când bărbații, uneori nici nu au cunoștiință de existența lor.
  • Cortexul prefrontal este cel ce ne ține emoțiile sub control. Se dezvoltă cu câțiva ani mai repede la sexul frumos și nu e greu de ghicit că va fi de dimensiune mai mare la femei. De asemenea, este cel ce blochează amigdala și veți înțelege în ceea ce urmează de cepentru noi, femeile, este atât de importantă această funcție.
  • Hipotalamusuleste principalul vinovat pentru toți hormonii produși în organismul nostru. Mai este denumit dirijorul orchestrei hormonilor. Este mult mai activ în perioada pubertății la fete, din acest motiv se spune ca fetele depășesc mai repede această etapă esențială a vieții.
  • Amigdalaeste centrul instinctual și de acestă dată este mult mai mare la bărbați. Am precizat anterior faptul că femeile se bazează pe cortexul lor prefrontal de dimensiuni mai mari tocmai pentru a ține sub control latura mai agresivă a creierului, fiara sălbatică ce se găsește înauntrul nostru. Deși pare greu de crezut, din acest motiv femeile foarte rar ajung să folosească violența pentru a rezolva o problemă, ele manifestându-se doar prin tonul ridicat și gesticulatul omniprezent.
  • Glanda pituitară este vinovată de activarea creierului matern la femei și produce hormonii fertilității. De asemenea ea este cea care ne face să descoperim comportamentul părintesc
  • Hipocamp – încep prin a vă spune ca este de dimensiuni mai mari la femei și este în strânsă legatură cu memoria de lungă și de scurtă durată. Nu v-ați întrebat niciodată de ce femeile rețin toate detaliile în absolut orice circumstanță, femeile rețin datele de naștere, cu ce ați fost îmbrăcați la prima întalnire sau unde se află pus orice lucru din casă? Bărbații găsesc în această explicație anatomică și fiziologică scuza perfectă atunci când femeile le reproșează memoria „scurtă”. Dragile mele, creierul lor este de vină!
  • Materia albăeste cea care ne ajută să fim mai eficienți în activități diferite în același timp, Așa se dovedește capacitatea femeilor de a fi „multi-tasking”. Cercetătorii au ajuns la concluzia că o femeie are de 10 ori mai multă materie albă decât un bărbat.

Este adevărat că în proporție de peste 99% codurile genetice ale femeilor și bărbaților sunt identice. Acel procent de 1%  întărește ideeacă ceea ce deosebește ni se pare de fapt extrem de atrăgător la sexul opus, nu degeaba există o teorie conform căreia extremele se atrag.

În secolul trecut, în momentul în care s-a demonstrat faptul că bărbații au un creier cu 9% mai mare,s-a pus eticheta femeilor cum că acestea au o capacitate mentală mai mică decât cea a sexului puternic. Cu toate acestea, cercetările au continuat și s-a ajuns la ideea că atât bărbații cât și femeile au același număr de celule cerebrale, singura diferență este că ele sunt puțin mai înghesuite în creierul femeilor. Așadar, o dată elucidat misterul cum că bărbații nu sunt mai inteligenși decât femeile, să revenim la diferențele marcante dintre noi.

Știați faptul că femeile au cam cu 11% mai mulți neuroni în zona creierului vinovată de limbaj și de auz? Așadar să nu vă mire faptul că în medie, o femeie folosește cam 20.000 de cuvinte pe zi, în timp ce un bărbat se poate limita la 7.000  de cuvinte. Nu este un mit faptul că femeile vorbesc de 3 ori mai mult decât bărbații, este un fapt demonstrat științific.

Totul începe din primele săptămâni de „viață” intaruterina. Creierele noastre sunt la fel în primele 8 săptămâni de sarcină, momentul decisiv este cel în care creierul feților de sex masculin este umplut de testosteron acesta având ca principală activitatea dezvoltarea celulelor legate de sex și agresivitate și în același timp omoară celulele care au legătură cu comunicarea.

Având în vedere caracteristicile care ne diferențiază atât de tare, îmi place să cred că o pereche potrivită este formată dintr-un bărbat și o femeie care-și pun laolaltă toate gândurile și abilitățile, iar asta îi ajută să devină un echilibru pentru totdeauna. Avem nevoie unii de ceilalți tocmai din cauza diferențelor dintre noi, ele trebuie să ne aducă împreună. Adevărata iubire iese la iveală atunci când ajungem să ne completăm unul pe celălalt și astfel din doi oameni incompleți, cu bune și cu rele, să devenim unul pe vecie.