Te-ai gândit vreodată că deși suntem atât de mulți oameni pe lumea asta, în mare parte avem cam aceleași? Oamenii citesc aceleași cărți, vizionează aceleași filme și au cam aceleași mâncăruri preferate, deși diferențele dintre ei ca oameni pot fi de multe ori marcante. Te-ai gândit cam câți oameni de pe lumea asta mănâncă popcorn seara când se uită la un film?

Suntem oameni diferiți și totuși ne leagă obiceiuri comune.

Deși,pe întregul pământ, există peste 4000 de religii, cea mai citită carte din lume este Biblia. Cartea este tradusă integral în peste 650 de limbi și în continuare exemplare ale ei se vând cu milioanele an de an.În limba română a fost tradusă pentru prima dată integral în anul 1688 la București și a mai fost denumita Biblia lui Șerban Cantacuzino, acesta fiind dormnitor în acea perioadă.

A doua cea mai vândută carte din lume este „Micuța carte roșie a lui Mao Zedong” o carte ce conține citate și aforisme ale lui Mao Zedong.

Pe locul trei în topul celor mai vândute cărți din lume se află îndrăgita serie Harry Potter, acestea fiind traduse în peste 63 de limbi fascinând copiii si adulții din întreaga lume.

Cu peste 150 de milioane de exemplare vândute în lume, pe locul 4 regăsim Stăpânul inelelor,publicat în trei volume.

Paulo Coelho a impresionat și el întreaga populație a lumii prin cartea Alchimistul, aceasta ocupând locul 5 în topul celor mai vândute cărți. În carte este povestită viața unui cioban care pleacă în căutarea unei comori datorită unui vis pe care el a ajuns să-l considere profeție. Pornește în căutarea unui bun material și datorită obstacolelor pe care le întâlnește în drumul său, întreaga călătorie va fi strâns legată de dobândirea unor bunuri spirituale adânc ascunse chiar în înteriorul lui. Ideea de bază a cărții o reprezintă cât de important este să ne urmăm visele și mai mult decât atât cât este de important să ne ascultăm inima.

”Codul lui da Vinci” nu s-a lăsat nici el mai prejos, publicat de Dan Brown în anul 2003 a creat multe controverse datorită faptului că îmbină stilul polițist cu misterele legate de elemente religioase. Astfel s-a clasat pe locul 6 în topul celor mai vândute cărți din lume.

Deși părerile referitoare la cărțile autoarei Stephenie Meyer au fost mereu contradictorii, Saga Amurg a stârnit curiozitatea multor adolescenți din întreaga lume și astfel a situat povestea dintre un vampir și o fată obișnuită pe locul 7 în topul celor mai citite cărți.

De la poveștile de dragoste aparte trecem la treburi mai serioase și anume cartea lui Napoleon Hill „De la idee la bani”. Este o carte despre educație financiară și despre modalitățile în care poți avea succes în orice domeniu, dacă acorzi o deosebită atenție obiceiurilor și prioritățile tale. Aceasta carte ocupă locul 8 în topul nostru.

Pe locul 9 regăsim o poveste fascinantă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și anume Jurnalul Annei Frank. Cartea prezintă destinul tragic al unei tinere în timpul ocupației naziste din Amsterdam. Gândurile, trăirile, temerile și de ce nu, și speranțele unei fete de numai 13 ani se regăsesc în acest jurnal publicat de tatăl Annei care a fost singurul supraviețuitor al familiei Frank eliberat din lagărul de la Auschwitz.

Locul 10 în topul celor mai vândute cărți îi revine unei cărți emoționante despre iubire și în același timp despre pierdere. „Pe aripile vântului” este o poveste eternă având două personaje savuroase ce reprezină poate întruchiparea actuală a eroilor lui Shakespeare , Romeo și Julieta.

Romanul se încheie cu o expresie devenită deja celebră:

„La urma urmei, este și mâine o zi ”