În ziua de astăzi, piața suplimentelor alimentare a devenit extrem de vastă și de ofertantă. Pastile, plicuri, fiole, seruri promit să schimbe viața persoanelor care le cumperă. Reclamele la suplimente alimentare sunt peste tot. Le vedem la televizor, pe internet, în ziare și reviste, pe afișe promoționale plasate oriunde ar putea să trezească curiozitatea cititorilor. Le auzim până și la radio. Între două melodii se strecoară și o reclamă la un supliment alimentar.

De cele mai multe ori ne identificăm cu persoanele pe care le vedem în reclame. Stilul de viață pe care îl avem ne face să ne confruntăm cu anumite probleme. E vorba de creșterea în greutate, acneea, problemele articulare, căderea părului. Să nu mai vorbim despre lipsa energiei, lipsa unui somn odihnitor și lista poate continua.

În momentul în care vedem sau auzim o reclamă în care se descrie prezența unei astfel probleme și o posibilă soluție, simțim că vorbește exact pentru noi. Oare rezolvarea propusă de ei este exact ce ne lipsește pentru ca viața noastră să fie mai bună? În orice caz, suplimentele alimentare au rolul de a crește calitatea vieții. De fapt, asta ne vând producătorii lor : o viață mai bună, sau cel puțin speranța unei vieți mai bune, mai calitative.                      

Știm cu toții că suplimentele alimentare se pot achiziționa de peste tot. Din păcate, mai nou, le găsim și în beniznării, la teleshopping sau pe site-uri fantomă de pe internet. Toată lumea poate să le comercializeze. Problema principală este că și toată lumea le poate produce. Este luat de bun ceea ce scrie pe eticheta și în dosarul suplimentului. Așadar, este posibil să consumăm suplimente alimentare fără să știm ce consumăm de fapt.                                    

Este important de știut faptul că efectul placebo este uneori mai puternic decât efectul suplimentului în sine. De fapt, totul pornește de la comanda mentală pe care o facem către creierul nostru. Dacă am luat o pastilă care îmi induce somnul, ei bine, știu că trebuie să dorm. Cuvântul ”placebo” provine de la latinescul verbului „a plăcea”. Reprezintă forma de viitor a acestuia. Probabil pe asta se bazează și producătorii.

  Problema devine cu adevărat supărătoare când vorbim de prețul lor. De multe ori, prețul acestor suplimente alimentare nu este proporțional cu calitatea lor. Ajungi să cheltui sume care poate îți depășesc bugetul. Pe ce le cheltui? Pe speranța că un supliment alimentar îți va schimba calitatea vieții. Poate ar trebui să fii mai atent la ce cumperi și de unde cumperi.      

În primul rând, un element extrem de importamt care necesită atenția cumpărătorului este indicativul „GMP” pe suplimentele alimentare. Prescurtarea acestuia provine de la „Good Manufacturing Practice”. Ce înseamnă asta mai exact? Standardul „GMP” este cel care asigură de faptul că la producerea suplimentului alimentar s-au respectat anumite reguli de calitate. De fapt, el arată că au fost îndeplinite o serie de bune practici de producție. Astfel putem sta liniștiți cu privire la modul în care a fost suplimentul alimentar realizat. Știm că au fost respectate toate elementele care îi conferă calitate. Aici amintim personalul care a lucrat și locația în care a fost produs. De asemenea, este vorba și de echipamentele folosite și instalațiile care au contribuit la producerea suplimentului alimentar. 

În al doilea rând este important să ne informăm foarte bine despre firma producătoare. Ce știm despre portofoliul firmei? Există studii realizate pe produsele lor? Și când vine vorba de studii, sunt ele realizate pe mai multe persoane? Un studiu realizat pe 30 de persoane nu este neapărat un studiu credibil.  

În al treilea rând, informați-vă dacă suplimentul există și în farmacii sau drogherii. Dacă l-ați găsit pe Facebook și nu îl regasiți pe niciun alt site și nici în farmacii, ar trebui să vă puneți un semn de întrebare.           

În concluzie, acordați mai multa atenție etichetei suplimentului alimentar!! Asta vă poate proteja atât sănătatea, cât și portofelul!